Veronika

 

 

 

 

 

www.veronikapiano.com

Gastmusici - Veronika Iltchenko

Veronika Iltchenko is een jonge pianiste die de aandacht op zich vestigde met vertolkingen van laatromantische componisten als Moussorgsky, Brahms, Rachmaninov en componisten van de 20e eeuw, als Debussy, Prokofiev, Ustvolskaya en Badadjanian.

Komende uit een muzikale familie, begon Veronika Iltchenko al op zeer jonge leeftijd met piano. Ze studeerde aan het Tchaikovsky Music College, en vervolgde haar studies bij Gregory Reznikoff aan het Moussorgsky Conservatorium, beiden in Ekaterinburg, Rusland. Ze behaalde er in 2000 een meestergraad piano.

In juni 2000 verhuisde Veronika naar Brussel, waar ze aan het Conservatorium eveneens een meestergraad piano behaalt bij Jan Michiels. Vervolgens vervolmaakte ze zich nog aan het Conservatorium van Den Haag bij Rian de Waal. Belangrijk voor haar artistieke ontwikkeling was ook haar deelname aan masterclasses van Lee Kum Sing, Alexei Skavronsky, Alexander Bakhchiev, Daniel Pollack, Jan Wijn en Alexei Lubimov.

Veronika gaf verschillende pianorecitals in Rusland, Engeland, Ierland, Frankrijk, Slovenië, Roemenië, Marokko en Nederland. Sinds ze in Brussel woont, treedt ze ook regelmatig in België op. Recentelijk gaf ze succesvolle recitals in het kader van het Festival van Vlaanderen-Brussel en het Internationaal Kamermuziekfestival, Nederland.

CD opnames:

Veronika Iltchenko bracht in 2008 een eerste CD uit - EMS VI001- met Schilderijen uit een tentoonstelling van Modest Mussorgsky, Zes Schilderijen van Arno Babadjanian en Piano Sonate n° 5 van Galina Ustvolskaya.

Klara heeft uitgebreid aandacht besteed aan de CD. Het interview met Veronika kan nog steeds worden beluisterd via haar website.

Recensies:

‘Een sterke techniek brengt vooral de grootsheid, de somberheid, de obsessie, de agressie èn de sereniteit van de composities naar boven’. Knack - 16 januari 2008

‘Veronika Iltchenko bewijst zich met deze CD als een zeer temperamentvolle pianiste met oog voor detail’. Kwadratuur - januari 2008

Veronika Itchenko verdedigt Babadjanian met aanstekelijke bravoure.’ Ze zet een beklijvende uitvoering neer van de Sonate n°5 van Ustvolskaya; adembenemend in haar sobristiek, adembenemend in haar waanzinnige explosiviteit’.
Nieuwe Vlaamse Muziek Revue - september 2008

‘Ce premier CD illustre un talent évident dans les Tableaux de Mussorgski, interpretés avec nuances et énergie à la fois.Voici donc un programme courageux, brillament servi'. Crescendo - May 2008

'Voor de muziek van de bij ons onbekende Arno Babadjanian breekt ze met verve een lans. Licht en transparant en doortastend geeft ze de heel verschillende werken weer, ze toont veel gevoel voor zowel de vroege tonale als de latere minder tonale klanktaal van deze Armeense componist. Ook de Schilderijententoonstelling van Mussorgsky zet ze boeiend neer’. Luister - april 08

 

Voor meer informatie over Veronika Iltchenko: www.veronikapiano.com

 

Concerten Opus 49:
- 'Ik, Sergeï' 29 November 2008 (samen met Ann Van Hecke)

Terug naar de hoofdpagina, klik hier

Deze internet pagina bevat informatie over het muziek-initiatief OPUS49 te Eeklo.
©2005-2009 | Detune Media All Rights Reserved